esra_el_sanatlari__2esra_el_sanatlari__3esra_el_sanatlari__4esra_el_sanatlari__5esra_el_sanatlari__6esra_el_sanatlari__7esra_el_sanatlari__8esra_el_sanatlari__9esra_el_sanatlari__1
ÇİNİ ÜRETİM AŞAMALARI
1. ALT YAPI (MASSE)

İznik Çinilerinin ana maddesi quartz taşıdır. İçinde %80-85 oranında quartz tozunun bağlanması ve şekillenebilmesini kolaylaştırabilmek için içine plastik özellik gösteren kil ile kuart parçalarını pişirirken yumuşatıp birbirine bağlayacak (çamlaştıracak) ergitici sırça ilave edilmiştir. Ahşap kalıplara el ile şekillendirilen çini plakalar 20-25 gün doğal kurutmadan sonra ölçülerine getirilip rötuşlanır ve astarlanır.
ZIMPARALAMA

Kuruyan çini plakalarına ölçülendirme için zımparalama işlemi uygulanır. Kalınlıkları ve ölçülendirmeleri tamamlanır.
2.ASTAR (ANGOP)

Üzerine kaplandıkları çamurum birleşimine yakın ve daha ince taneli beyaz ve pişen bir karışımdan ibarettir. Akışkan kıvamında olan astar kuru plakanın üzerine dökülerek kaplanmaktadır. Yaklaşık 7 gün kurumada bırakılan plaka, fırınlarda uzmanca pişirilir.
DESENİN İĞNELENMESİ

Eskiz kağıdına tasarımı yapılmış desen tek tek iğnelenerek aktarılır.
KÖMÜRLEME

Eskiz kağıdına iğnelenen desen, pişirimi yapılmış plakaların üzerine konarak kömür tozu ile karolar üzerine aktarılır.
3.BEZEME (DESEN VE BOYAMA)

Önceden hazırlanan desenler şablon haline getirilip, kömür tozu ile plaka üzerine aktarıldıktan sonra astar üzerinde sürülebilen ve sır altında renk meydana getiren metal oksit ve bunların karışımı ile oluşan pigmentlerle desenler çizilir ve boyanır. Çinilerde kullanılan boyaların bileşimleri yüzyıllar boyu canlılığını korumak üzere orjinaline en yakın biçimde formule edilerek yarı kıymetli taşların renklerini yansıtmaktadır.
4.SIRLAMA VE FIRINLAMA

Boyanması bitmiş plakaların üzerleri sır denilen özel bir karışımla kaplanır. Son aşama olarak ürün ikinci kez fırınlanır.
ESRA EL SANATLARI
Yeni Mahalle Nilüfer Hatun Çini Çarşısı No:13
İznik / Bursa